dslr за начинаещи
Photography

DSLR за начинаещи + всичко, което трябва да знаете в 1 изображение!

Translation:
EnglishБългарски

Може би някои от вас са видяли видеото ми по тази тема(на края на поста), но знам, че не всеки, който се интересува обича да гледа 15минутни клипчета, независимо колко образователни са те. Та, за любителите на четива – ето и темата в максимално концентриран пост.
Без излишни приказки започвам с най-важното, според мен, след покупката на такъв фотоапарат:

1. Прочетете ръководството/книжката към него. Винаги. Няколко пъти.

Аз лично не чета ръководствата на нито една техника. Но за ДСЛР-а ми се наложи да го направя няколко пъти докато свикна с функциите и с менюто – кое как работи и за какво служи. Не е срамно. Може дори да не казвате на никого! ;)

2. Обективи:

Те се делят на:
Варио: имате възможност да приближавате и отдалечавате с помощта на пръстен на самия обектив. Част от името им съдържа повече цифри, пример: 18-56mm/f3.5-5.6
Фиксирани: нямате възможност да приближавате или отдалечавате. Имената им включват само 1 число милиметри, пример: 50mm/f1.8
и на
Широкоъгълни: най-често се използват за пейзажна фотография. Могат да заснемат доста широк ъгъл от това, което виждате. Милиметрите им са числа под 50мм, най-често срещания екземпляр е китовия обектив(който идва с почти всеки фотоапарат за начинаещи) 18-55: докато сте на 18мм заснемате много по-отдалечено, отколкото на 55мм.
Портретни: това са обективи с милиметри около 50(понякога се ползват и около 80мм). Идеята им е да не сте нито твърде близко, нито твърде далеч от модела, представят ви това, което виждате в реалните му размери, ако може така да се каже.
Телеобективи: милиметрите им са над 50-80 и нагоре. Идеята им е да приближават образа. Така наречените зуум обективи.
+ макро – това е функция на някои от обективите, като най-често биват телеобективи. Имат възможност да фокусират на обект изключително прецизно. Знаете ефекта.

f/нещо си: това е максималната бленда на самия обектив(която ще я разясня по-долу в поста). Тоест максимума, до който може да се отвори. Ако в името имате единично число, например f/1.8 това значи, че незавивимо от милиметрите блендата може да е отворена до 1.8. Ако имате 2 числа, например f/3.5-5.6, както е при варио обектива 18-55mm/f.3.5-5.6, това означава, че на най-широкия край(18мм) блендата може да се отвори до 3.5, ако тръгнете да приближавате тя започва да се затваря и на най-приближения край от 55мм максимума на отвора й е 5.6.

3. Меню

Обяснявам кое какво означава на екран от Канон фотоапарат. Не съм работила с Никон, но със сигурност всички ДСЛР апарати имат подобни функции. Просто четете книжката. :)

Av – режим на снимане(променя се от горния пръстен на апарата). Конкретно този е с приоритет на бленда.

Tv е приоритет на скорост на затвора. М е ръчен режим. P e полуавтоматичен, а квадратчето е напълно автоматичен.

Тези с картинките не ви трябват. :)

F22 – бленда, на която е настроен апарата.

ISO – чувствителността на кадъра

Скалата с числата – компенсация на кадъра – преценява дали кадъра излиза по-тъмен или по-светъл.
Квадратчетата до нея – режима на снимки – единична, скоростно снимане, снимане с таймер, с дитанционно и т.н.
Единицата с цветчето до нея – цветови профили, ако искате да порменяте цветовете на кадъра в самия апарат.
AWB – баланс на бялото. От тук можете да променяте дали да е автоматичен, за слънчево време, за облачно и т.н
Квадратчето, заобиколено с други квадратчета – промяна на точката на фокус. Следващото квадратче също е свързано с фокуса.

RAW – като какъв файл ще се запамети снимката. Това е най-тежкия файл, който запаметява възможно най-много информация и ви дава възможност да променяте много по самата снима в последствие. Но ви трябват специални програми за да го чете. Тук можете да изберете jpeg и колко високо да му е качеството.

Най-отдолу е състоянието на батерията и броя кадри, които ви остават.

Споменавам най-основните функции, които съм сигурна, че ги има навсякъде. Ако се чудите за някоя – вижте в книжката.

С бутона Q влизате в менюто и от там променяте настройките.

4. Започнете с автоматичен режим.

Ако сте напълно начинаещ започнете с него и наблюдавайте как се променят самите параметри. След това най-лесно се свиква като почнете да снимате на режим с приоритет на бленда или скорост(Av или Tv).

5. Какво, за бога, е бленда, ИСО и скорост.

Ето най-простото обяснение:

Бленда (f): Отворът на обектива, който има пластини, които се отварят и затварят. Колкото по-малко е числото, толкова по-мазен фон. И повече светлина влиза. По-отворена е. Колкото е по-голямо числото, толкова повече всичко е на фокус и по-малко светлина влиза. По-затворена е.

Скорост: Скорост на затваряне при снимка. Колкото по-голямо е числото в знаменателя, толкова по-малко светлина влиза и по-бързо ще снима. Важно е при движещи се обекти. Колкото по-малко е числото в знаменателя, толкова повече светлина влиза и по-бавно ще снима. Има вероятност да се размаже снимката. Но стават яки ако фотоапарата е на статив или в неподвижно положение.

ISO: Чувствителност на кадъра. Онези неприятни точки, които се получават понякога. Колкото по-малко е числото, толкова по-малко светлина влиза и по-малко точки ще стават. Колкото по-голямо е числото, толкова повече светлина влиза, повече точки ще се получат. ИСОто се увеличава на тъмно за да стане по-ясен кадъра. И се намалява в слънчево време за да не стане бял.

6. Фокус и визьор.

Дори да имате функция, при която картината ви се показва на екрана, препоръчвам да снимате през визьора(онова прозорче, през което можете да виждате само с едно око). Фокуса става по-точен. В него имате точки, които святкат в червено, когато сте фокусирали на нещо. Може да изберете всички да са активни и апарата сам да си избира с коя от тях да фокусира. Можете да изберете само една, която да фокусира, като препоръчвам това да е централната, защото, до колкото знам, с нея става най-остър фокус. След фокусиране с бутона за снимки до средата и като чуете изпискването, че апарата е хванал фокус, можете да кадрирате и да преместите самия апарат след което да натиснете спусъка до край и да направите снимката(по-добро обяснение във видеото).
В екранчето във визьора имате различни функции: дали е пусната светкавица, колко е скоростта, колко е блендата, исото, колко кадъра можете да направите един след друг и т.н.

7. Основния съвет, който мога да дам е да не спирате да щракате.

Тренирайте с каквото ви попадне. Тествайте всички вариации на функциите, докато не схванете напълно как работят. Пробвайте на тъмно и на светло, в слънчево, в облачно време. Разберете на колко сантиметра фокусира обектива ви, вижте как се променя фокуса в зависимост от блендата… В един момент ще ви се стори като детска игра!

Ето и видеото, ако искате да затвърдите новите знания :D

Ако обаче мислите, че имате нужда от още малко помощ, кликнете тук и скролнете до долу, за условията за уроци, които предлагам в София. Ще отговоря на всичките ви въпроси, ще пощракаме заедно, ще разгледам снимките ви, ще ги коментираме и ще видите колко лесно е всъщност! :)

Ако имате някакви основни въпроси, които не съм разяснила добре – пишете в коментарите! :)

Previous Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply V June 4, 2017 at 11:56 pm

    Точно когато се чудя дали и с какво да сменям фотоапаратът за блога видях тази публикация, която помага доста в избора ми. :)

    • Reply Millita June 5, 2017 at 8:39 am

      Много се радвам! Успех! :)

    Leave a Reply