Bulgaria Is Awesome, Photography

Bulgaria is awesome: Asen’s Fortress/Асеновата крепост, 01.05.2016

Translation:
EnglishБългарски

Минеш ли през Чудните мостове е някак логично да посетиш Асеновата крепост.. и всичко възможно като забележителност в този район, което би отнело два пъти повече време и увеличило напрежението за прибиране двойно.. but who cares! :D

Красиво е. Като изключим всички хора, които ти се пречкат на снимките без грам мисъл от къде минават и къде застават. Но това май ми е проблем навсякъде. Хората. :D Понякога си мечтая да имам целия свят само за себе си.. :)

Крепостта

Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена охрана и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски.
Наречена е на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ. Издълбаният в една скала на крепостта надпис свидетелства за това:

„ В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град.”

– из Уикипедия. :)
Ето и малко снимки от тази прекрасна забележителност.

асеновата крепостасеновата крепостасеновата крепостасеновата крепостасеновата крепостасеновата крепостасеновата крепостасеновата крепост

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply