Photography

7 причини защо моите селфита са по-яки от твоите

Translation:
EnglishБългарски

.. или по-добре казано – 7 съвета за по-хубави селфита. :)

Предполагам, че повечето от вас знаят колко съм самовлюбена и как едно от хобитата ми е да снимам себе си. Било то като селф портрети или просто селфи снимки в Инстаграм. Ето и пост с “тайните” ми.
Не съм чела подобни статии, не знам какво съветват другите прота в сферата, това са мои лични наблюдения и опит.

И така..

 1. На първо място слагам нещо, което ми бърка в мозъка всеки.. всеки! път, когато го забележа на снимка от телефон. Без значение селфи или не. Мазна камера. Чистете си камерата, хора! Да! Дърпате ръкава или блузката и старателно почиствате обективчето. Независимо как използвате телефона си е изключително вероятно да пипате точно това стъкълце и да го омазвате с пръсти, което в последствие води до мазни(мъгляви, неясни) снимки, убиващи напълно качеството на 200мегапикселовия ви телефон. :D Не при всички е така, разбира се. И съм срещала хора, които се сещат сами да го направят. Други, като мен примерно, са вманиачени в това. Не правя и една снимка без да съм избърсала камерата. Като тик ми е. :D
 2. Номер 2. Селфи стик. Боже, колко се дърпах преди да си купя това чудо. Твърде много подигравки, твърде мейнстрийм и какво ли не.. на кой му пука като улеснява всичко толкова много. Снимките ми станаха по-хубави и съм невероятно доволна, че се предадох на желанието. :D Съветът ми за тази магическа пръчка е свързан с наличието й в снимките. Колкото по-малко се вижда, толкова по-натурална изглежда снимката. Ето и примери снимани само със селфи стик:

  За да постигнете ефекта “Селфи пръчка?! Аз?! дори не знам какво е това!” се старайте да я държите възможно най-вертикално. По този начин самата тя излиза от кадър, фокусът попада само на вас и отстраняваме всичко разсейващо, което би попречило на хората да видят чара ви. :)

 3. Светлина. От тук започвам с по-сериозните съвети, които биха ви свършили работа ако сте ме напсували за предишните 2, че нищо не разбирам. Светлината е важна. Важно е да идва директно към вас(снимате се с лице към прозореца) и да е убита(има облаци, перде, сянка). Освен ако не искате да я използвате като ефект: ако идва директно зад вас стават прекрасни силуети; ако има директна слънчева светлина контраста е плюс(освен ако не ви идва директно отгоре -12-15часа на обед, снимайте рано сутрин, късен следобед); ако ви идва отстрани пак е интересно и малко спада към предишната категория с контраста. Светлината е от ОСНОВНО значение колко хубави ще излезете всъщност, в зависимост от това как пада върху лицето ви тя подчертава или притъпява определени черти, тя е основния фактор дали носът ви ще изглежда огромен или очите прелестни, дали брадичката ви ще е ръбата или челото голямо. Светлината е всичко. :)
  селфита селфита селфита
 4. Друг важен момент е композицията. Или казано с други думи – не режете краката от глезените си и не си режете ръцете от китките или от лактите. Не си режете главата по странен начин, освен ако не е идеята на самата снимка. Друго, което използвам при портрети на хора и свои собствени снимки – ако гледате в посока, различна от обектива на камерата, оставете пространство на снимката в тази посока. Примери:
  селфита селфита
 5. Фонът. Ах, този фон. Мисля, че е излишно да го коментирам, но все пак! Не се снимайте в тоалетни. Грозно е. Освен ако самата тоалетна не е супер яката и оригинална. Избягвайте кошове за боклук, случайно попадащи в кадър, други хора също. Стълбове, освен ако не са част от идеята на снимката. Ярки цветове зад вас ако не са целенасочено там. Всичко това разсейва и мести фокуса от вас към фона, не е яко. Бонус съвет: ако зад вас има хоризонт(на море, на сгради, равна площ), постарайте се да си остане равна. Лично аз не всеки път се съобразявам с това, но всеки път съжалявам, че не съм. :D
 6. Физиономия/Поза – или това, което може би трябваше да поставя на първо място. Нека започна от малко по -далеч. Когато си правим селфита, всички ние, да.. всички, правим около 150милярда снимки, от които избираме 1-2 ставащи. Проблемът идва ако изберем около 10, защото сме били in da zone и половината снимки са станали хипер яки. За мое и наше най-голямо съжаление колкото и да ни се иска не е готино(използва ли някой още тази дума?) да качим ВСИЧКИ снимки една след друга. С една и съща физиономия, поза, поглед. Към тази точка спадат и всички онези, които си мислят, че имат само една поза/физиономия/поглед, които са красиви. Дори не се замислят, че в себе си крият толкова черти, ъгли, усмивки, които са коя от коя по-различни и пленяващи. И макар да снимат селфита през ден те са едни и същи отново и отново. НЕ се ограничавайте. Опознайте себе си. В мрака, обляни в светлина, тихи, шумни, кротки, нежни, спонтанни, усмихнати на 200%, изпълнени с усещания.. имате толкова много страни от визията си, които заслужават да им бъде обърнато внимание! Да, и аз имам любим профил.. и най-вероятно 90% от снимките ми са на него.. но еднакви ли са? Just sayin’. :)
 7. Обработка. Като за финал. За нея важи правилото less is more.. way way more! Колкото по-натурална е снимката, толкова е по-приятна за гледане. Никога, ама никога не използвайте няколко филтъра един върху друг. Освен ако последният не е черно-бял. Снимката става тежка и се губят доста детайли. Ако си правите ретъч на лицето за да изглежда по-гладко и тн. не прекалявайте! Изглежда ужасно дори и никой да не ви го каже. Срещам blur-нати лица къде ли не и сърцето ме заболява. Не е нужно да си го причинявате. Дори без този ефект сте 100 пъти по-прекрасни, отколкото с него.

Та така.. олекна ми като се изказах. :D Надявам се да сте прочели нещо полезно за себе си в този пост. :) Ако имате въпроси – давайте смело! :)

А сега ще се радвам да прочета какви са вашите тайни? Какво сте видяли като плюс при снимките си? Замисляте ли се като се снимате или го правите просто както ви дойде? :)

П.П: в крайна сметка е важно да се забавляваме! Ако си харесвате снимките по определен начин правете ги така! Без грам да ви пука кой какво казва! :)

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply