Food, Health & Fitness

Girly Talk: Първа среща с менструална чашка

Translation:
EnglishБългарски

Warning: ако тази тема Ви идва в повече сега е момента да пропуснете поста, тъй като смятам да бъда максимално изчерпателна.

Предистория:

За първи път чух за това чудо от youtube. Случайно бях попаднала на една веган девойка със склоннсти към опазване на околната среда. Стори ми се отвратително и крайно неприятно. След време попаднах пък на страшни истории, свързани с този тип чашки и вече не издържах и потърсих малко повече инфо.
менструална чашка
Идеята на самата чашка е да се поставя във вагината, подобно на тампон, но без неговите минуси. “Сменя” се(в случая изпразва) по-рядко от него или превръзка и прави живота по-лесен.
менструална чашка
Първата чашка, която разгледах беше DivaCup. Защо дива един господ знае.. но пък рекламата й беше доста убедителна и заинтригуваща. 2 неща запалиха лшбопитството ми още повече – многократната употреба и по-голямата свобода, която дава. Цената й обаче беше умопомрачаваща за моите скромни доходи, та реших да потърся из родните сайтове нещо по-поносимо. От опит глава не боли все пак.. най-много малко да се разпоря.. ;D tmi, знам.

Притесняваха ме няколко неща обаче…
– първо: дали ще успея да я вкарам.
– второ: дали няма риск от инфекции..
– и най-вече: как ще я изкарам пълна накрая?!

Първото притеснение беше успокоено от факта, че явно са изключително меки и дори могат да се ползват от девствени момичета(не питайте.. идея си нямам как). За второто колкото и да четох положителни мнения, пак още ме съмнява.. третото притеснение реших да го прежаля.. все пак бебета излизат от там. Ако не ми хареса винаги мога да се върна към тампонените и превръзкови корени.

Ииии така. Реших се. Окончателно. И почнах да ровя. Надеждите ми, че все в някой магазин се продава тази джаджа бяха убити още на втората страница от търсенето в гугъл. А тъй като трябваше да ми дойде след няколко дни я исках веднага. За жалост явно още живеем в пещери.. та трябваше да си поръчам нещо от интернет. Избрах най-евтиния вариант, който намерих – чашката MeLuna. Плюс при нея беше и голямото разнообразие, което предлагат.
менструална чашка
Софт, класик и спортен вариант… софт е за по чувствителни девойки(но с по-голяма вероятност да пропуска и цапа), класик е малко по-твърд вариант, спортния вече е още по-твърд за по-голяма сигурност.

Отделно си имат и размер на самата чашка и за разлика от останалите, които предлагат само малка(за нераждали) и голяма(за раждали и такива с по-тежък цикъл), тук имаше цели 4 размера… S, M, L, XL. Разликата е в милилитрите им. И тъй като правенето на избори е едно от най-любимите ми занимания… *сарказъм*.. отделих няколко часа в youtube и клипчета за да реша какво ще се прежаля да набутам в себе си.

За повече инфо за конкретната чашка – в сайта им. :)

Избрах класик, М, и такава с накрайник пръстен, тъй като ми се стори добър вариант ако имам проблеми с ваденето.
Подготовка:
Първото,което трябваше да направя с нея беше дезинфекция.(която трябва да си се прави и след всеки цикъл.. примерно). Вариантите ми бяха 2:

– Да я преваря(за 5-10мин)
– Да я изплакна с оцет(9 части вода към 1 част оцет). Добър дезинфектант, когато нямаме особено време.

Може също да се мине и със спирт, но след него и оцета е задължително да се изплакне хубаво с вода. Варенето си остава най-добрия избор, разбира се.

Нямах време, та използвах оцетния метод.

Ето и подробен дневник на преживяването… За незаинтересованите по-долу има списък с плюсовете и минусите за мен.

Ден 1
Вече бях в цикъл(2ри ден) та може би това помогна доста до някаква степен – с поставянето нямах никакъв проблем. Използвах сгъването, което съм показала на снимката долу, че другите опции ми се виждаха твърде големи да минат безболезнено. С разгъването вътре също нямаше проблем. Малко дискомфорт в началото, но е подобно на тампоните. Наместваш го и всичко пасва. След това изобщо не усещах, че е там. Само знаех и малко ме беше напрегнало. Сядах, ставах за проба, всичко беше ок.
менструална чашка
менструална чашка
Напрежението продължи през по-голямата част от деня, но го отдавам на психическата нагласа.

Ваденето после обаче беше по-неприятен момент тъй като ме беше страх да стисна повече чашката(което явно е нужно).. А цялата да излезе не е никак лесно. Но като за първи път ми отне около 5мин всичко. Бях с нея около 9ч без никакъв проблем(казват, че е ок максимум до 12ч). Никакво изтичане, а се оказва че картинката с превръзките е по-ужасяваща гледката тук.

В крайно изчанчени пози се усеща лек дискомфорт… Но нека не се правя и на безсмъртна в тия моменти от месеца.

Ден 2.
Ваденето сутринта беше мъка най-вече защото адски много ми се спеше. В следващите 2-3ч го имаше същия дискомфорт. След това обаче изчезна и сякаш нямах абсолютно нищо в себе си. И бонуса да не го мислиш изобщо през целия ден е безумно приятен.
Също разбрах, че методът за отваряне(разгъване) на чашката след поставяне, който споделят на повечето места – да я завъртиш леко, не върши работа при мен. По-лесно ми беше да натисна ръба, който се получава(на снимката горе след сгъването) и тя сама си се отваря без проблем.

Ден 3.
Определено ваденето е най-тегавата част. Всичко останало свикна и усещането на свобода си е прекрасно. Номерът при него е да се отлепи някоя от стените на чашката от вагината за да се наруши вакумът, който се е образувал. След това е лесно да се сгъне и извади. Въпреки, че ако си имате по-тежък цикъл процедурата ще е леко мазало.
Но пък с времето се свиква.. на 3тия ден вече бях започнала да си изграждам някаква схема. ;D

Едно от притесненията, които изникнаха в последствие беше как ще мине ваденето в последния ден от цикъла ми, когато средата не е толкова лубрикирана, както през активните дни. Оказа се, че няма проблем и даже ми съкрати последните няколко дни от цикъла с цял ден. И всичко беше доста по-чисто от нормалното.  Което си е огромен плюс.

Ето и крайния ми извод във формата на положителни и отрицателни страни.
менструална чашка
Плюсове:
– От 2 до 3 сменяния на 24ч(за мен лично.. цикълът ми не е от тежките вече.)
– Без протрито дупе от превръзки 😊
– Без усещането за напоен тампон
– Без цапане
– Не се усеща изобщо
– Добро за околната среда
– Ако се съхранява добре може да се ползва 5-10г, което го прави абсурдно евтино.

Минуси:
– Избива си парите след около 6м(в моя случай)
– Трудно махане, по-бавно става от превръзка
– Дали има риск от инфекции още ме съмнява

Ако имате въпроси или мнения ще се радвам да ги споделите тук или на лично – email, Instagram, където е удобно. 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Силвия К August 3, 2016 at 9:05 pm

  Добре написано. Веднъж свикнеш ли, си като преродена. Забравяш, че си в период. Можеш дори да плуваш. DivaCup бе моят избор и при нея е още по-неудобно изваждането, тъй като липсва тази окръжност за издърпването, а е тънък цилиндър (който даже можеш да подкъсиш).

  • Reply millita August 4, 2016 at 6:49 am

   Благодаря много! Иначе да, определено съм пропуснала този хубав плюс с плуването. а за накрайника като цилиндърче даже четох, че го махали напълно.. Не мога да си представя как става номера след това, но явно си е до опит. С времето ставаш факир.

 • Reply Maya August 4, 2016 at 6:19 am

  Преди няколко години, видях да се продава в български сайт – Mooncup. След прочитане на описанието веднага се съгласих за ползите от това приспособление (дори не ми трябваше да чета потребителски мнения и сравнения, и всъщност чак сега разбирам, че по света имало и други марки менстурални чашки). В началото на тази година се престраших и си я закупих. За съжаление опитът ми не е позитивен – много ми убива, така и не успях да я поставя по начин, по който да не я усещам. Освен това известно време след поставянето започнах да усещам голямо налягане в корема и забелязах леко пропускане на течност. Всички тези неща предполагам се дължат на факта, че при мен цикълът е ужасно обилен. Така след няколко неуспешни опита просто я прибрах и продължавам по стария начин. Мисля, че чашката си е наред, просто моят месечен цикъл е ненормално обилен и затова не се “харесахме” с нея :)

  • Reply millita August 4, 2016 at 7:10 am

   Ох, да.. И аз много се притеснявах дали няма да убива.. До колкото разбрах обаче си има разлика от чашка до чашка. Някои са по-твърди, други по-широки и ако нямаш проблеми с тампоните би трябвало да си има начин и с нея. Също след време може пак да пробваш.. Тялото ни се променя доста бързо.. Аз до преди година бях с крайно обилен цикъл и дори тампон не можех да сложа.. Сега всичко е ок. Чудо. в youtube има тонове клипчета със съвети как процедурата да е по-приятна(ако мога така да я нарека:D), та ако се престрашиш пак някога винаги може да погледнеш какво са измислили гурутата там. :)

 • Reply Sara March 23, 2017 at 4:54 pm

  Много полезна статия! Тъкмо се чудех дали да си взема, тъй като ще ми идва след няколко дни.
  Виждам, че вече има различни избори с различни цени естествено и варират от 6-7, през 15, та чак до 70 лв и се чудя каква е разликата? Май съм се спряла на малко по-евтин вариант засега :)

  • Reply Millita March 24, 2017 at 11:11 am

   Много се радвам, че статията е била от помощ! Аз като купувах имах доста малък избор, но пак избрах по-евтиния вариант защото не се знае дали ще ти пасне. При някои жени просто не се получава и изпуска доста. Предполагам, че на цената влияе материала и марката. Но ако ти хареса как функционира винаги можеш да си вземеш по-скъпа. :) моята отдавна си изби парите.

  Leave a Reply